دستگاه RF
آر اف چیست؟
رادیو فرکانسی که به اختصار rf نیز گفته می شود یکی از روش های درمانی غیر جراحی است که با داشتن امواج فرکانسی ۳ دهم تا ۴ مگاهرتز جهت مواردی نظیر لیفتینگ و سفتی پوست و درمان سلولیت و لاغری موضعی بدن به کار گرفته می شود. آر اف دارای چند سیستم و دستگاه مختلف است که عملکرد دستگاه RF بر طبق ایجاد انرژی و حرارت در سلول ها و بافت های عمیق زیرپوستی ، تحریک و تولید کلاژن ، تحریک و تولید فیبروبلاست و تقویت و بهبود گردش خون در ناحیه تحت درمان است.
در حقیقت ، اشعه ی آر اف با نفوذ به بافت سبب می شود مولکول های آب قطبی شده و دچار نوسان و لرزش شود تا در نهایت برخورد حرارت به بافت و ناحیه مورد نظر اتفاق افتد. دامنه ی حرارت ایجاد شده بر طبق انرژی سیستم مختلف خواهد بود و اغلب از ۴۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد است. گفتنی است آر اف از هیچ امواج زیان بخشی از خود تولید نمی کند و متد درمانی آن تنها حرارت دادن به بافت های عمقی نواحی تحت درمان است ، از این رو برای هر نوع پوست و هر سن و سالی و برای تمام مناطق بدن می توان از این متد غیرتهاجمی و ایمن استفاده کرد.
شایان ذکر است که تاثیرات درمانی آر اف تدریجی خواهد بود. نخستین تغییرات کلاژن سازی نزدیک به ۱۴ روز پس از درمان اولیه آغاز می شود و پس از ۳ ماه به بیشترین حد خود خواهد رسید اما پس از آن نیز هم چنان تولید کلاژن تداوم خواهد یافت.
انواع دستگاه های RF و کاربرد دستگاه RF
-
آر اف مونوپولار
این نوع سیستم آر اف به سبب امکان عمق نفوذ زیادتر جهت به وجود آوردن گرما در بافت های چربی و تخلیه و کاهش و حذف بافت چربی مطلوب و مورد استفاده قرار می گیرد. در این دستگاه ، اشعه ی آر اف به وسیله پروب به بدن نفوذ و از آن می گذرد و از جهت روبرو خارج و به یک صفحه فلزی جذب خواهد شد. به علت این که هندپیس دارای قطب مثبت و صفحه ی فلزی دارای قطب منفی می باشد به آن سیستم مونوپولار می گویند. در حقیقت این سیستم دوقطبی می باشد با این تمایز که قطب های مثبت و منفی بر روی یک هندپیس جای نگرفته و از یکدیگر جدا هستند.
غالباً صفحه قطب منفی به منظور کار بر روی طرف راست بدن و در زیر بازوی سمت راست فرد گذاشته می شود و قطب مثبت آن جهت کار بر روی طرف چپ بدن و در زیر بازوی سمت چپ گذاشته خواهد شد. مقصود از این کار جلوگیری از گذر اشعه آر اف از قلب است. با توجه به این که صفحه فلزی در برخورد با سطح پوست می باشد که ممکن است برای فرد اذیت کننده باشد انرژی سیستم به اندازه تاب و توان فرد افزایش داده می شود. فرکانس لازم جهت تخلیه و حذف چربی های اضافه می بایست ۳ دهم مگاهرتز و قدرت و بازده سیستم می بایست ۳۰۰ وات باشد.
-
آر اف بای پولار
دستگاه RF آی پولار دارای عمق نفوذ پایین تر از سیستم مونوپولار است و جهت پیشگیری از افتادگی و شلی پوست و لیفتینگ پوست موثر و مفید است. این سیستم از دو قطب مثبت و منفی بر روی یک پروب برخوردار است. فرکانس لازم جهت درمان پوست صورت ۵ دهم تا ۱ مگاهرتز می باشد. به طور کلی فرکانس های کمتر به سبب داشتن طول موج زیادتر از قدرت نفوذ زیادتری برخوردار هستند و بالعکس. همچنین هر اندازه فاصله میان قطب های مثبت و منفی از یکدیگر زیادتر باشد قدرت نفوذ امواج به داخل بافت و عمق پوست زیادتر می شود.
-
آر اف مولتی پولار
سیستم RF مولتی پولار جهت درمان لیفتینگ پوست موثر و مفید خواهد بود و در رفع سلولیت و لاغری موضعی عملکرد مطلوبی نخواهد نداشت. این دستگاه از تعدادی قطب مثبت و منفی برخوردار است و محدوده و بخش های گسترده تر و عمق نفوذ زیادتری را در برمی گیرد.
-
آر اف فرکشنال
دستگاه RF فرکشنال Fractional از تعدادی سوزن برخوردار بوده که به درون بافت نفوذ و امواج آر اف را در لایه های زیرین پوست و درون بافت رها می سازند. از این رو با تاثیر و عمق بیشتری بافت را تحت تاثیر خود قرار خواهند داد. طول این سوزن ها متفاوت بوده و از ۱ دهم تا ۴ دهم میلی متر متغیر خواهد بود. در دستگاه RF فرکشنال انرژی و گرما در کمترین زمان ممکن به درون بافت نفوذ و جهت بهبود مشکلاتی نظیر رفع چین و چروک های اطراف چشم ، دهان و پیشانی ، رفع لکه های پوستی و ضایعات ناشی از اشعه ی خورشید ، برطرف کردن جای جوش و زخم و آبله مرغان ، رفع ترک های پوستی ، شفافیت پوست و کاهش منافذ باز پوستی به کار گرفته می شود. امروزه دستگاه بدون سوزن آر اف فرکشنال هم ساخته و عرضه شده است که یک مورد از آن ها آر اف ناجی می باشد.
کاربرد دستگاه RF
- اولین کاربرد دستگاه RF ، رفع سلولیت و لاغری موضعی بدن
- لیفت صورت و گردن
- جوان سازی پوست از راه لایه برداری پوست
- رفع چین و چروک صورت
- کاربرد دستگاه RF ، رفع لکه های پوستی و صدمات ناشی از آفتاب
- شفافیت و روشنی پوست
- رفع چین و چروک و پف اطراف چشم
- کاربرد دستگاه RF ، رفع جای جوش و زخم
- درمان آکنه های فعال
- بهبود ترک های پوستی ناشی از بارداری و چاقی و لاغری
- کمک به رفع قرمزی پوست و عروق زیرپوستی
- برطرف کردن فرورفتگی و برجستگی پوست و صاف کردن پوست
- کاربرد دستگاه RF ، کمک به درمان سبوره و کاهش ترشح سبوم
- امکان حذف خال صورت
- کاربرد دستگاه RF ، رفع لکه های ناهموار تیره یا روشن روی پوست
تعداد جلسات کار با دستگاه RF
تعداد جلسات درمانی با دستگاه RF با توجه به نوع پوست و مشکلات و ضایعات پوستی ، سن بیمار و میزان نواحی درگیر شده برای هر فرد متفاوت خواهد بود. به طور نمونه ، جهت لیفتینگ و رفع چین و چروک پوست صورت به طور میانگین ۳ تا ۸ جلسه با فاصله زمانی یک ماه مورد نیاز است. توجه داشته باشید که فاصله زمانی جلسات درمانی نبایست کمتر از ۱۵ روز باشد. جهت حفظ نتایج آر اف باید جلسات درمانی هر ۶ ماه یک مرتبه تکرار گردد. مدت زمان هر جلسه درمانی با توجه به مناطق درمان و نوع دستگاه آر اف اغلب ۱۵ تا ۴۰ دقیقه به طول می انجامد.
موارد ممنوعیت استفاده از دستگاه RF
- افرادی که در ۶ ماه اخیر تزریق چربی ، ژل و بوتاکس انجام داده اند ، زیرا سرعت جذب آن ها را افزایش می دهد
- افرادی که اخیراً پپلینگ و میکرودرم ابریژن انجام داده اند
- افرادی که دچار مشکلات قلبی هستند
- وجود قطعه فلزی در بدن نظیر پلاتین ، پروتز ، ترکش
- افراد مبتلا به دیابت و فشارخون کنترل نشده.
- افراد دچار ضعف سیستم ایمنی و داخلی
- افراد مبتلا به سرطان فعال
- بانوان در دوره بارداری و عادت ماهانه
عوارض جانبی دستگاه RF
همانند همه ی جراحی های غیرتهاجمی زیبایی ، متد درمانی آر اف نیز بدون خطرات جانبی نخواهد بود و اغلب عوارض جانبی موقتی را به همراه خواهد داشت که امکان دارد در مقایسه با مزایای آن جزئی باشد.
از خطرات جانبی متداول آر اف می توان تورم جزئی ، قرمزی پوست ، حساسیت و فرورفتگی نواحی تحت درمان را نام برد. توصیه می شود در طی چند ساعت نخست بعد از درمان مراقبت ها و توصیه های لازم را انجام دهید تا از بروز واکنش های منفی پیشگیری نمایید و یا آن ها را به حداقل برسانید. هرگز قسمت های تحت درمان را دستکاری نکنید زیرا سبب تحریک زیاد پوست خواهد شد. در صورت بروز درد و ناراحتی فراوان ، تورم شدید و علائم ناخوشایند دیگر پزشک معالج خود را در جریان بگذارید. پوست بعد از درمان دچار آفتاب سوختگی و قرمزی می شود که پس از گذشت چند روز برطرف خواهد شد و جای نگرانی نیست. خشکی و پوسته ریزی پوست هم از جمله علائمی است که احتمال دارد بعد از درمان ظاهر شود.
توصیه ها و مراقبت های پس از دستگاه RF
- فوراً بعد از درمان به صورت منظم از کرم ضدآفتاب استفاده کنید.
- تا ۲۴ ساعت بعد از درمان از شستن نواحی تحت درمان بپرهیزید.
- جهت بهبود التهاب و قرمزی پوست می توانید از کمپرس سرد استفاده نمایید.
- تا ۲۴ ساعت بعد از درمان از شنا ، سونا ، حمام آب داغ و عرق کردن زیاد خودداری نمایید.
- پس از درمان سعی کنید تا یک ماه در معرض نور آفتاب قرار نگیرید و سولاریم انجام ندهید. در صورت لزوم قرارگیری در معرض نور خورشید حتماً از کلاه ، عینک و ضدآفتاب بهره بگیرید.
- از ماساژ و دست زدن به نواحی موردنظر اجتناب کنید.
- پس از استفاده از دستگاه RF تا هنگام بهبودی از استفاده از کرم ها و محلول های ضدلک ، ضدچروک ، لایه بردار و … خودداری کنید.
تا یک هفته از کرم های ترمیمی تجویز شده توسط پزشک معالج خود استفاده کنید.